Ce este de fapt due diligence imobiliar

Publicat la 2014-11-14 14:42:28, in categoria Sfaturi pentru antreprenori

Ce este de fapt due diligence imobiliar?

Traducerea  ad-literam pentru  due diligence este “responsabilitatea cuvenita”.  Desi in limba romana responsabilitatea cuvenita suna usor bizar ca sa folosim sintagma ca atare, due diligence chiar este responsabilitate cu care un potential investitor  cerceteaza toate riscurile  associate unei viitoarei achizitii. Investopedia defineste due diligence  ca fiind o investigatie in scopul unei cumparari, prin care se verifica toate aspectele materiale si legale ale acesteia.

 

Ce face due diligence imobiliar pentru dumneavoastra?

Prin investigatiile intreprinse de consultantii nostri, verificam toate aspectele legale si tehnice ale bunului imobiliar pe care il cumparati, casa sau teren, astfel incat dumneavoastra sa va feriti de riscul de a achizitiona o proprietate care nu va apartine pe deplin. Desi pare o cheltuiala suplimentara la prima vedere, due diligence va fereste de investitii  si plati inutile ulterior.

 

De ce va este necesar Due Diligence?

Exista o gama larga de circumstante neplacute care pot aparea cand cumparati un imobil, acestea  va pot afecta dreptul la proprietate. Astfel de situatii se rezolva de cele mai multe ori prin procese lungi si costisitoare, timp in care nu va puteti bucura pe deplin de imobilul achizitionat. Prin due diligence preintampinati aceste aspecte paguboase. Daca vreti, due diligence in achizitia unui  bun imobiliar (imobil sau teren)  functioneaza precum profilaxia in medicina:  platesti  o suma modica pentru a te pastra sanatos, nu  dai o avere cand descoperi o afectiune cronica!

Cum va ajuta Juristfirme.ro si ce acte sunt necesare?

Exista multe vicii ascunse in vanzarea unui imobil, probleme de care due diligence va scuteste. Este dificil, daca nu aproape imposibil, sa duceti la capat singuri un audit de due diligence.  Expertii au know-how-ul necesar pentru a analiza documentele la fiecare nivel al auditului.

Pentru ca fiecare caz este diferit, va enumeram o parte verificarile pe care un consultant JuristFirme.ro le poate face in cadrul due diligence imobiliar si unele dintre documentele care sunt necesare de-a lungul investigatiei:

Aspecte juridice due diligence:

 1. Pornind de la actele de proprietate ale imobilului puse la dispozitie de catre client, verificam valabiliatea acestora.
 2.  In aceasta etapa inspectam calitatea vanzatorilor si existenta unor sarcini , drepturi sau servituti. Si in acest caz exista o multitudine de situatii care greveaza bunul imobil, iar vanzatorul  nu detine de fapt dreptul legal de a instraina bunul.  Analiza dezmembramintelor  sau a altor drepturi legale este lunga si necesita o cunoastere temeinica a legii. Dezmembramintele, de fapt, arata dreptul de proprietate sau folosinta, limitat sau deplin. Exemple cunoscute sunt dreptul de usufruct viager, dreptul uz sau dreptul de servitute .
 3. Investigam Extrasul de Carte Funciara furnizat de client sau obtinut de specialistii JuristFirme.ro de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI). Este important ca acest document sa fie de data recenta pentru a fi cat mai relevant. Am intampinat situatii cand  consultantii nostri au obtinut  Extras de Carte Funciara  in timpul  auditului din care am aflat ca imobilul fusese pus in garantie pentru credit la o banca. Acesta este un exemplu, dar romanii sunt mai inventivi de atat!

Aspecte tehnice due diligence imobiliar:

 1. Ne diferentiem tocmai prin analiza profunda a aspectelor tehnice. Un prim exemplu, un teren aflat in extravilan trebuie scos din circuitul agricol, pentru a putea construi pe el.
 2. Obtinerea Certificatului de Urbanism este un element foarte important, deoarece ne ajuta sa avem o imagine clara asupra regimului tehnic, juridic si economic al terenului, sau imobilului si pentru a identifica toate avizele si autorizatiile necesare in vederea emiterii Autorizatiei de Construire.
 3. La solicitarea beneficiarului ne implicam in demersuri si obtinem Autorizatia de Construire.
 4. Verificam eventualele impedimente privind bransarea la facilitati. Avizele pentru racordarea la apa, energie electrica sau canalizare sunt emise de furnizorii directi si au la baza alte avize, autorizari sau notificari emise de organismele de mediu, prevenirea incendiilor, protectia siteurilor arheologice sau ariilor protejate, sanatate publica etc. Pentru constructii speciale  sau in zone deosebite se cer avize suplimentare, spre exemplu de la Autoritatea Aeronautica sau custodele parcului/ ariei protejate.

Autoritati abilitate la care JuristFirme.ro face demersuri si verificari:

 • Notariat
 • Firme de cadastru
 • Primarii
 • Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara  (OCPI)
 • Autoritati si oficii de reglementare si control
 • Societati private- daca este cazul

 

De retinut!

Due diligence imobiliar, in ciuda numelui pretentios, este o procedura de investigatie complexa  in care  ar trebui sa investeasca oricine doreste sa achizitioneze un bun imobil, mai ales daca are suspiciuni. JuristFirme.ro are specialisti cu rezultate dovedite care sa va ajute in acest demers, pentru siguranta investitiei dumneavoastra!

 

Comentarii

  Fii primul care scrie un comentariu despre articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile sunt obligatorii.
captcha code

ATENTIE! Codul de siguranta tine cont de capitalizarea literelor (face diferenta intre majuscule si minuscule) !

Cautare

Articole recomandate

Vizita echipei Observator

La stirile Observator.tv - informam antreprenorii

De-a lungul timpului am depus eforturi ca utilizatorii web, potentialii nostri clienti pe servicii de infiintare firma si/ sau autorizare activitate, sa fie informati cat mai corect. Asa am ajuns la ...

Afla mai multe


O afacere autorizata legal este primul pas spre succes. Baby Spa este un exemplu de referinta. Vizitati pagina!

Baby Spa

Universul bucuriei acvatice pentru bebelusi Pe strada Pelinului, in cartierul Vitan, intr-o zona linistita, se afla Baby Spa. E un Univers al fericirii acvatice pentru cei mici, o lume a apelor sigur...

Afla mai multe


Le Chateau- luxos, exclusivist. Ne bucura ca ne-au fost clienti!

Le Chateau - Castelul din inima Bucurestiului

Centrul de evenimente "Le Chateau" Situat pe o strada putin aglomerata, la trei minute de centrul capitalei, Le Chateau  este refugiul exclusivist pentru evenimente cu stil.  Dincolo de po...

Afla mai multe


Ne gasesti si pe facebook

Newsletter

Inscrie-te pentru a primi zilnic cele mai noi articole din domeniu pe adresa ta de email.