Ce reprezinta intabularea?

Ce reprezinta intabularea?

Ce este intabularea și când am nevoie de aceasta?

Potrivit DEX verbul  a intabula  înseamnă “A inscrie definitiv un drept de proprietate sau un drept real imobiliar in cartea funciara”. Cu alte cuvinte, prin intabulare se doveste ca proprietatea va apartine de deplin, iar acest lucru este demonstrat de existenta acestei inscrieri in Cartea Funciara.  

La ce imi foloseste intabularea?

Intabularea va foloseste in absolut orice operatiune in care o proprietate imobiliara intra intr-o tranzactie, sau folosinta. Nu se poate vinde o casa, nu va puteti deschide un magazin intr-un imobil existent, nu va puteti construi o noua casa, sau sediu fara extrasul de carte funciara, care a avut la baza actul de intabulare.

In plus, extrasul de  carte funciara va fereste de neplaceri, intrucat in acesta puteti gasi starea juridica actuala a imobilului. Spre exemplu, in cazul in care doriti sa cumparati un bun imobil, extrasul de carte funciara va este util, pentru a afla cui apartine bunul imobil, daca acel bun imobil este ipotecat, etc,  iar detaliile sunt evidentiate tocmai prin extrasul de carte funciara.

 

Actele necesare pentru intabulare si cadastru

In acest articol va dam unele repere ale principalelor documente de care aveti nevoie, dar firmele care se ocupa de intabulare si cadastru va pot ajuta in demersul dumneavoastra la primarii, sau OCPI/ ANCPI  pentru inscrierea casei, sau terenului dvs. Intrucat noi credem in specializarea muncii, chiar va recomandam sa apelati la un specialist!

 

Principalele documente sunt:

Cerere tip de inregistrare in Cartea Funciara
Documentele de  proprietate;
Certificat  de atestare Fiscala obtinut de la Administratia Financiara Teritoriala in care se specifica scopul eliberarii certificatului;
Cartea de indentitate a proprietarului sau pasaport;
Cerere standard completata si semnata de proprietar – un expert in cadastru va poate pune la dispozitie  formularul. 

​​

Mai multe privind Relația cu instituțiile 

Fiecare situatie poate fi diferita si actele necesare sa difere de la caz, la caz. Intrucat demersul birocratic poate fi anevoios, sfatul nostru este sa apelati la o firma specializata in cadastru si intabulare.  In primul rand, acestea sunt familiarizate cu demersurile la ANCPI si primarii, usurandu-va si garbind procedura.  Pe de alta parte,  gratie  experientei, expertii cadastrali  se pot adapta situatiei dumneavoastra specifice si pot gasi solutii potrivite .