CARE Restaurant cu aroma sociala

Publicat la 2016-01-08 15:32:01, in categoria Portofoliu - Afaceri autorizate

CARE cu grija pentru oameni


 

Pe Olari la nr.8, langa renumita biserica pe care localnicii o cunosc cu numele strazii pe care e amplasata, e o casa. Veche, impunatoare, Casa CARE Olariinalta. Usa ampla in stil Rococo ne duce cu gandul la o poveste de boieri de e sfarsit de secol al XIX-lea.

Odata ce am trecut de poarta din casei din strada Olari, placuta de pe casa ne arata ca am intrat in lumea construita odinioara, la inceputul anilor 1890, de doctorul Petre Pavelescu. Pe masura ce alunecam de-a lungul cladirii observ usile grele, lucrate in filigram metalic, colonada fina cu terminatii dorice, ferestrele inalte, din lemn.

Continui explorarea curtii, pana ajung la intrarea in CARE. Se pare ca acea grija pentru oameni a medicului Pavelescu continua sa scrie o poveste si in zilele noastre.


 

Ce este si cum am ajuns la CARE?

CARE intreprindere socialaIn iunie 2015 s-a infiintat cafeneaua CARE, in noiembrie echipa a mers un pas mai departe si a deschis un restaurant. Fondatorii doreau si doresc sa functioneze in deplina legalitate, asadar au apelat la asistenta Primoris pentru a intreprinde demersurile legale in acest sens.

Relatia Primoris (JuristFirme.ro) a demarat prin consultanta pentru aspectele sanitar- veterinare ale afacerii. Colegii au analizat fluxurile functionale, situatia dotarilor si activitatilor ce se desfasurau sau urmau sa aiba loc la CARE. Au venit cu recomandari si i-au sfatuit pe fondatori ce alte avize trebuie sa mai obtina.

Aceasta colaborare a inceput in plin proces de schimbare a procedurilor de autorizare din partea primariilor, astfel colegii de la Primoris au trebuit sa ia drumul Primariei sectorului 2 in repetate randuri. Cum lista autorizatiilor si demersurilor legale pentru afacerile din alimentatia publica se lungise, colaborarea a continuat pentru noi demersuri de autorizare. In momentul de fata, Primoris ofera servicii de asistenta pentru autorizarea sanitar-veterinara. De asemenea, aceeasi echipa se ocupa de intocmirea si depunerea dosarelor pentru certificarea conformitatii la DSP Bucuresti) si a celui de autorizare a Primarie Sectorului 2. In contextul modificarilor de autorizare, JuristFirme.ro face demersurile pentru a obtine puncte de vedere de la ISU bucuresti, ARPM ( care vizeaza necesitatea sau negatie pentru aviz de mediu) Bucuresti, obtinerea dovezii PMB privind incadrarea/ neincadrarea in cladirilor de risc seismic, licente pentru muzica ambientala.

Dupa cum spuneam mai sus, sunt multe, dar fondatorii CARE au grija sa le obtina!

Prin ce este special proiectul CARE?

CARE este o afacere care se deruleaza in cadrul economiei sociale, un proiect finantat POSDRU. Nu este singurul lucru prin care  acest loc CARE interior Olari 8devine special, Toate sunt oricum de bine. Echipa este formata din 11 membri din care sapte fac parte din grupuri vulnerabile. Dintre acestea e frumos sa mentionam ca in echipa este angajata o persoana cu dizabilitati, doamne in situatie de risc, roma si un salariat din comunitatea minoritatilor sexuale.

Angajarea persoanelor venite din grupuri vulnerabile nu este singurul lucru frumos pe care SES CARE il face. Planul fondatorilor este ca in casa de pe strada Olari numarul 8 sa devina un centru comunitar local, in care sa se desfasoare activitati si training-uri felurite.

Cand spun comunitate, echipa CARE se gandeste la grupuri vulnerabile, comunitate locala, dar si la comunitatea liceului Geoge Cosbuc, unde aceasta isi gaseste inceputurile.

Cum asa? Patru dintre cei cinci fondatori ai restaurantului- SES sunt legati de acest liceu, institutie de educatie in care mai intai au format un grup informal in perioada 2006-2007. Ulterior a aparut CARE ca o forma organizata prin ceea ce vedem ca se intampla astazi in strada Olari si ce se va dezvolta pe viitor.

Un alt palier prin care CARE planifica sa arate ca ii pasa de cei din jur este activitatea pe care o desfasoara si o va dezvolta in casa istorica a medicului Petre Pavelescu. Aici vor avea loc ateliere si intalniri diferite, atat ale proprii, dar si ale altor asociatii - entitati implicate in sprijinirea comunitatii.

In paralel, vor creste cafeneaua si restaurantul, se va dezvolta si o linie de catering. O promisiune a fondatorilor este sa ofere mancarea buna, la preturi decente.

 

Dar sa pasim in Universul CARE...

Lumea, spatiul CARE, e o imbinare faina intre clasicul imobilului vechi al medicului Pavelescu, pastrat in mare parte in forma lui autentica si o simplitate aproape neconventionala care te trimite cu gandul catre respect pentru lucrurile care conteaza. Acesta vizeaza de la muzica, la cel dedicat oamenilor de valoare, prin cladirea ce ne aminteste despre dintre specialistii in medicina moderna.

Daca ar fi sa descriem tehnic partajarea restaurantului din Olari 8 ar fi simplu. Am spune: cladirea secundara pentru fumatori, casa cu aspect boieresc este dedicata nefumatorilor si impreuna pot deservi 100 de consumatori. Dar locul acesta este are atata incarcatura emotionala, incat ar fi nedrept sa ne oprim aici!


Cladirea este o poveste. Corpul principal, care gazduieste si biblioteca HECAFE, cea  cu intrarea Rococo si usa grea din impletituri metalice, te starneste sa retraiesti istorii de sfarsit de secol XIX. Camerele ample si, mai ales, inalte cum nu se mai construiesc in prezent, la randul lor,  te provoaca sa reconsideri ideea de spatiu. Tapetul este autentic, purtand amprenta stilului si timpului scurs de la inceputurile imobilului. Stucatura, reliefurile pastrate si ele in forma originala, incojoara conturul tavanului intr-un tot unitar, in timp ce candelabru curge greu ca oaspetii sa aiba lumina. Sobele din teracota veche, lucrata maiastru, domina inaltimea incaperii, incercand parca sa atinga chipurile reliefate la nivelul plafonului. Desi mobilierul originar din lemn greu-masiv este amplasat discret, este greu sa nu remarci temeinicia si bunul gust investite in el. Doar mesele imbracate in acoperaminte albe si scaunele rosii te dezmeticesc si aduc in prezent.


Corpul secundar respira un aer neconformist. Aruncand o privire de jur imprejur, realizezi ca , de fapt, simplitatea, modul in care ansamblu a fost pastrat ca la origini dau acest ton. Vinilurile, mare parte Electrocord, tapeteaza peretii, lampadarele sunt de fapt sticle pictate simplist... acestea prevestesc ce urmeaza sa se intample la CARE: muzica de calitate, jazz in surdina si ateliere de creativitate. Ganditi-va cum este vara in curtea unei cladiri cu aer atat de boem? Sa va savurati sucul la terasa, in timp ce copii isi fac de lucru in casuta amenajata special pentru ei?!

O casa cu poveste: Olari nr. 8

1893:  a fost construita casa din Olari nr. 8.

 Anii 1930:  Imobilul este locuit de dr. P. Pavelescu,  renumt  doctor obstetrician al vremii.  Alex Rampelt, managerul CARE, este descendent al renumitului medic.

Ca o curiozitate, in Olari, puteti inca gasi obiecte folosite in medicina de odinioara, precum un interesant sterilizator pentru instrumente care functiona pe unde.

 Perioada1949-1980: Proprietarii se restrang in doua camere, primind in imobil si alte sapte familii de chiriasi care fusesera alungati din propriile case doar cu haine. Printre numele chiriasilor celebri de pe Olari nr. 8 amintim prof. univ. Donat, istoric si actrita Tatiana Iekel. 

1976: În camerele de la parter a fost filmat începutul filmului „Opera?iunea Monstrul”.

 1983: Proprietarii accepta ca o treime din casa sa fie demolata pentru a aduce in loc Biserica Olari. Acesta a fost un sacrificiu ca imobilul sa nu fie ras de pe fata pamantului pentru o un bloc ceausist.

Ce poti savura in restaurantul CARE?

Meniul este variat si de inspiratie internationala. Nu lipsesc preparatele romanesti, dupa cum echipa a venit cu preparate proprii. Luasem CARE curtemasa de pranz, am trecut peste alte preparate din meniu, dar in minte suna descrierea unui, hai sa il numim sendvici al casei: in chifla scobita se pune un ou peste care seadauga un anumit fel de branzeturi. Mai sunt si alte ingredinte pe care nu le-am mentionat, doar sa va fac curiosi.

Mergeti sa mancati, mergeti sa va bucurati! Deschideti poarta si intrati intr-o lume CARE!

 

Sa va reamintim adresa?

Este casa istorica a medicului Petre Pavelescu, situata pe strada Olari, la numarul 8

 

Comentarii

    Fii primul care scrie un comentariu despre articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile sunt obligatorii.
captcha code

ATENTIE! Codul de siguranta tine cont de capitalizarea literelor (face diferenta intre majuscule si minuscule) !

Cautare

Articole recomandate

O afacere care a inceput dintr-un vis, a fost scrisa intr-o carte si apoi a fost infiintata ca un viitor succes, o afacere ca o poveste intr-o poveste! Afla!

Bistro Matrioska

O poveste intr-o poveste Fiecare loc are o poveste, dar Bistro Matrioska m-a cucerit prin povestea in poveste, prin visul care devine realitate, prin lumea in care fictiunea intalneste realul, ia l...

Afla mai multe


Vizita echipei Observator

La stirile Observator.tv - informam antreprenorii

De-a lungul timpului am depus eforturi ca utilizatorii web, potentialii nostri clienti pe servicii de infiintare firma si/ sau autorizare activitate, sa fie informati cat mai corect. Asa am ajuns la ...

Afla mai multe


Ne gasesti si pe facebook

Newsletter

Inscrie-te pentru a primi zilnic cele mai noi articole din domeniu pe adresa ta de email.