macelarie sau carmangerie

macelarie sau carmangerie

Care sunt diferentele?

Afacerile în alimentație publică sunt dintre cele mai profitabile, întrucat 40% din venitul românilor este cheltuit pe hrană. Cum în România nu există legumă mai bună ca porcul, carmangeriile si macelariile bine administrate pot fi afaceri de succes.

Pe de alta parte, fiind activități de alimentație publică, managementul, dar mai ales demersurile de autorizare ale unei carmangerii, sau măcelarii sunt ceva mai stricte.

 

Macelarie versus carmagerie

Întrucât, de obicei, afacerile de acest tip se ocupă de ambele tipuri de activități, la nivelul publicului larg pot exista confuzii privind ceea ce reprezintă măcelăria, sau carmangeria. De fapt, scriem acest articol fiindcă pe JuristFirme.ro au existat mai mulți vizitatori, care interogau diferența dintre cele două, așa că am considerat util să clarificam deosebirile pentru cititorii nostri. 

Un aspect este evident și se refera la ambele tipuri de activități. Atât carmangeria, cât și măcelăria sunt activități de alimentație publică, care au carnea drept principala marfă. În definițiile legale ale celor doi termeni, apar diferențe între cele două, carmangerie vs. măcelărie, în ceea ce priveste procesare cărnii.

Dictionarul Explicativ al limbii romane definește măcelăria drept întreprinderea în care se taie animalele pentru consum, în timp ce carmangeria este descrisă ca restaurantul în care se prepară și pregătesc specialități din carne.

În practică, potrivit legislației în vigoare, lucrurile stau ușor diferit. Pe de o parte, carmangeria este definită drept unitatea, care se ocupă cu recepția cărnii, depozitarea, tranșarea și prepararea unui numar mic de sortimente de produse din carne. 

Pe de altă parte, măcelăria se ocupă cu recepția, depozitarea, dezosarea și porționarea cărnii.

Din punct de vedere legal, firmele în care se desfașoară activități dintre cele descrise mai sus, trebuie să dețină un spațiu amenajat și utilat corespunzător și să se aprovizioneze doar de la furnizori autorizați sanitar-veterinar.


Serviciile  JF   se adresează celor care își prețuiesc timpul,
Informațiile și consultanța te vor ajuta să iei deciziile corecte!


 

Necesitatea de a respecta rigorile sanitare veterinare

Am lăsat la final câteva aspecte importante privind măcelaria și carmangeria, nu fiindcă ar conta mai putin, ci dimpotrivă, pentru a insista asupra acestora.

Autorizarea și supravegherea activităților de alimentație publică sunt absolut necesare, întrucât hrana alterată, sau care intră în contact cu micro-oragnisme, care afectează sănătatea umană poate fi considerata o bombă cu ceas, lansată în sânul unei comunități.

De aici si necesitatea conceperii unor circuite functionale si implementarea unor proceduri de lucru, conform ghidurilor de buna-practica specifice firmelor care opereaza in domeniul alimentatiei publice. Alimentele vandute catre populatie  trebuie ferite de contactul cu potentiali agenti care pot imbolnavi ulterior consumatorii finali.

Pe de alta parte, aprovizionarea cu materii prime provenind doar de la furnizori autorizați sanitar-veterinar nu este o cerinta limitativa, cum ar crede micile afaceri neautorizate, ci indispensabila pentru sanatatea publica. Cu atat mai mult cu cat firmele mari, medii sau mici, dar si persoanele fizice autorizate in egala masura isi pot autoriza activitatile, atata timp cat functioneaza corect.

Noi ii sfatuim si sustinem pe clientii nostri in demersurile de autorizare a firmelor, pe care le reprezinta, pentru a functiona conform legilor in vigoare. In afara faptului ca o amenda va poate costa mult mai mult decat obtinerea tuturor autorizatiilor, faptul ca firma d-voastra are toate avizele și autorizațiile de funcționare, vă ofera ofera posibilitatea de a va putea ocupa linistit(a) de administrarea si cresterea afacerii d-voastra, astfel incat, autorizarea devine chiar un avantaj competitiv.

Pe website-ul nostru gasiti mai multe informatii utile privind infiintarea unei carmangerii, sau a unei măcelării, condiții legale, ce trebuie îndeplinite, precum și specificul demersurilor de autorizare


Serviciile  JF   se adresează celor care își prețuiesc timpul,
Informațiile și consultanța te vor ajuta să iei deciziile corecte!


In cazul in care doriti sa autorizati carmangerie sau măcelărie, colegii nostri va pot asista in acest demers. Ne puteti contacta pentru o evaluarea preliminara a situatiei specifice dumneavostra.