Ultima actualizare: 21 Decembrie 2014

Inspectoratul General pentru Imigrari 

este o institutie aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, ce a luat fiinta prin reorganizarea Oficiului Roman pentru Imigrari, fostul ORI.

Aceasta institutie publica are rolul de a asigura punerea in practica a normelor prevazute de legislatia romana cu privire la migratia, azilul si integrarea strainilor.
La randul sau, Inspectoratul General pentru Imigrari are in subordine o serie de directii si servicii. 

In desfasurarea activitatii, aceasta institutie colaboreaza cu diverse structuri din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, dar si organizatii non-guvernamentale, ce au drept scop migratia, azilul si intergrarea strainilor, sau organizatii internationale implicate in programe umanitare.

Aceasta institutie indeplineste atributii in domeniul migratiei si azilului, prin care este abilitata:

  • sa acorde, sa prelungeasca, sau sa revoce autorizatii de munca pentru cetatenii straini,
  • sa avizeze acordarea vizelor de intrare in România a strainilor conform competentelor legale,
  • sa elibereze documente ce atesta identitatea persoanei, sederea ori resedinta,
  • sa constate eventualele sederi ilegale, sau casatorii din convenienta si sa instituie interditii de intrare in tara, sau sa puna in aplicare hotarari de declarare ca persoane dezirabile. 

De asemenea, IGI (fostul ORI) are si atributii generale,

cum ar fi elaborarea de studii, analize si prognoze referitoare la migratia strainilor pe teritoriul României.

Cele mai frecvente demersuri catre aceasta institutie sunt cele privitoare la obtinerea unei forme de sedere legala pe termen lung, sau cele referitoare la autorizatiile de munca. In absenta acestor documente, cetatenii altor state nu pot ramane sau munci pe teritoriul Romaniei. 

Un cetatean strain, membru UE, de pilda, poate solicita permis de sedere pentru activitati comerciale, atat timp cat este administratorul unei societati romane. Permisul de sedere ii va fi eliberat persoanei in cauza pentru o perioada de cel mult 5 ani. Bineinteles, cetatenii UE, pot solicita inregistrarea rezidentei pe teritoriul Romaniei pentru numeroase alte motive, cum ar fi angajare in munca, detasare, activitati economice, voluntariat, activitati profesionale, altele.

In ceea ce-i priveste pe cetatenii straini non-UE, procedura de solicitare a unui permis de sedere pe teritoriul Romaniei este considerabil mai dificila. 

In plus,

un proiect de Ordonanta de Guvern instituie, ca noua regula pentru angajatori, obligatia de a obtine un aviz de angajare, pentru a putea incadra in munca straini. Proiectul descrie o serie intreaga de situatii in care acest Aviz va fi obligatoriu, precum si situatii de exceptie, in care respectivul Aviz nu va fi necesar.

Exemplele de demersuri catre aceasta institutie sunt multiple, iar gradul lor de dificultate, sau conditiile impuse de lege, difera in functie de cetatenia persoanei, competentele, tipul de viza, altele.

Suport

Ai o întrebare? Contactează-ne acum!

  • Apelează-ne prin LiveSupport. Click aici.
  • Ne poți suna la telefon 0730 504 010
  • Lasă-ne un mesaj prin email. Click aici.

Trimite o solicitare : Inspectoratul General pentru Imigrari

(*) Daca te grabesti, poti completa doar informatiile obligatorii.

Nu uita sa oferi cateva explicatii la rublica “Mesaj” !

(**) Daca este posibil, recomandam completarea formularului detaliat, care ne ajuta sa evaluam situatia si sa alcatuim o Oferta, sau chiar mai multe variante de colaborare.

Informații obligatorii

Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.

Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).

Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.

Continuă cu formularul detaliat

Informații detaliate

Serviciile care te intereseaza

+
Selecteaza fisierSchimba fisierul Sterge Incarca un alt fisier

Evaluarea prealabila a Solicitarii tale

Date facturare

Principalul criteriu de alegere al ofertei