Ultima actualizare: 21 Decembrie 2014

Infiintare societate in comandita simpla (SCS )

Acest tip de societate, intalnit foarte rar in zilele noastre, se constituie in baza unui contract de societate si consta practic intr-o conventie incheiata intre asociatii comanditari – cei ce dipun de capital destinat investitiilor, si asociatii comanditati – cei ce nu dispun de suficient capital, dar care participa prin prestatii in munca, depunand eforturi in administrarea societatii, vizand obtinerea de beneficii.

Avem doua tipuri de asociati, astfel incat si raspunderea civila a acestora difera, asociatii comaditari raspunzand doar in limita aportului lor, in vreme ce, asociatii comanditati raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile asumate.

ASOCIATII unui SCS :

Societatea in comandita simpla se poate constitui prin participarea a minim doi asociati, in mod obligatoriu, unul comanditar si unul comanditat. Acestia pot fi fie persoane fizice, fie persoane juridice, cetateni romani sau straini.

Societatea in nume colectiv (SNC) este de asemenea un tip de societate prea putin intalnit in zilele noastre, fiind constituita ca urmare a asocierii a cel putin doua persoane, ce pun in comun, fie capital, fie bunuri, necesare desfasurarii activitatii, vizand obtinerea profitului si impartirea acestuia.

In pofida simplitatii demersului de constituire si functionare, principalul motiv pentru care acest tip de societate este din ce in ce mai rar intalnit, consta in raspunderea civila pe care toti asociatii o au in obligatiile asumate de societate. Aceasta este nelimitata si solidara, asociatii raspunzand inclusiv cu bunurile proprii.

ASOCIATII unui SNC :

Desi, nici in aceasta situatie, nu exista o prevedere expresa in lege cu privire la numarul minim de asociati, atat timp cat, pentru a pune bazele unei astfel de societati este necesara o asociere, putem deduce ca SNC-ul  se poate constitui prin: asocierea a doi sau a mai multor asociati, persoane fizice, sau juridice, cetateni romani sau straini aflati in relatii de rudenie sau prietenie  in vederea desfasurarii unei activitati comerciale;

ACTE necesare in demersul de infiintare al unui SCS sau SNC:

Principalele documentele sunt:

  • copie carte de identitate/pasaport ale asociatilor (pentru asociati persoane fizice);
  • dovada sediului social (contract de inchiriere/ subinchiriere/ comodat etc.);
  • acordul Asociatiei de proprietari (formular);
  • acordul vecinilor (formular);
  • specimen de semnatura, care se poate da direct la Registrul Comertului, sau la Notar, sau la Consulat (pentru cei aflati in strainatate).

Dupa caz, aceasta lista se poate completa cu alte documente, care difera in functie de aspectele, ce trebuie clarificate.

Important

Vă recomandăm din secțiunea Blog

Suport

Ai o întrebare? Contactează-ne acum!

  • Apelează-ne prin LiveSupport. Click aici.
  • Ne poți suna la telefon 0730 504 010
  • Lasă-ne un mesaj prin email. Click aici.

Trimite o solicitare : Infiintare SCS sau SNC

(*) Daca te grabesti, poti completa doar informatiile obligatorii.

Nu uita sa oferi cateva explicatii la rublica “Mesaj” !

(**) Daca este posibil, recomandam completarea formularului detaliat, care ne ajuta sa evaluam situatia si sa alcatuim o Oferta, sau chiar mai multe variante de colaborare.

Informații obligatorii

Completeaza informatiile minime obligatorii, pentru ca noi sa te putem contacta.

Te rugam sa mentionezi intervalul orar in care vrei sa fii contactat (telefonic).

Dupa ce ai completat rubricile minim obligatorii, poti alege sa trimiti solicitarea ta, sau poti continua cu completarea formularului detaliat.

Continuă cu formularul detaliat

Informații detaliate

Cum vrei să se numească firma ta?

Capital social. Asociati. Administratori

Selecteaza fisierSchimba fisierul Sterge Incarca un alt fisier

Sediu social. Punct(e) de lucru (daca este cazul)

Selecteaza fisierSchimba fisierul Sterge Incarca un alt fisier

Inregistrare fiscala Firma