PFA-uri in 2017

Publicat la 2017-01-17 10:56:09, in categoria Sfaturi pentru antreprenori

Modificari esentiale PFA/ II/ IF

Potrivit noii legislatii care intra in vigoare in ianuarie 2017 (Legea 182/2016), persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa aiba un modificari pfa 2017numar maxim de activitati economice pe care aceasta le poate desfasura si un numar limitat de persoane salariate in cadrul firmei de acest tip.  Intreprinderile Familiale (IF) sunt supuse unor restrictii similare.

Firmele de tip PFA, II, IF sunt obligate sa faca modificarile aduse de Legea 182/2016 in maxim 2 ani de la intrarea in vigoare a legii.

Cititi in continuare ce s-a modificat in legislatia PFA in 2017!

 

Modificari majore PFA 2017, pe scurt

● Numar clase CAEN – maxim 5

● Numar salariati – maxim 3

● Termenul limita al modificarilor la Registrul Comertului este doi ani -  17 ianuarie 2019.

● Studentii sunt scutiti de la taxa de infiintare a unui PFA in anumite conditii.

 

Schimbari majore in ceea ce priveste PFA-urile in 2017

Pe 17 ianuarie 2017 a intrat in vigoare Legea 182/2016 care modifica si completeaza legislatia privind infiintarea, autorizarea si functionarea persoanelor fizice autorizate (PFA), a Intreprinderilor Individuale (II) si a Intreprinderilor Familiale (IF).  Prin aceasta lege, firmele de acest tip pot avea un numar limitat de activitati.  Totodata, se schimba raporturile de munca si numarul de salariati pe care un PFA ii poate angaja. 

Numarul activitatilor economice ale PFA-urilor din 2017

Legea 182/2016 care tocmai intra in vigoare, limiteaza numarul activitatilor economice pe care un PFA le poate desfasura la cinci clase de activitati prevazute in CAEN. Pe aceste activitati un PFA  poate incheia relatii contractuale cu alte persoane fizice sau juridice, SRL, un alt PFA, II ( Intreprindere Individuala) sau IF ( Intreprindere Familiala). 

Numarul de angajati pentru PFA-uri din 2017

Urmare a aceleiasi legi, persoana fizica autorizata (PFA) -ul  poate desfasura activitatile autorizate (maxim cinci) singur sau cu cel mult trei persoane.  Persoanele care lucreaza pentru PFA vor fi angajate legal, cu contract individual de munca.

In acelasi timp, persoana fizica autorizata poate fi angajata unei alte firme care poate desfasura activitatile PFA-ului sau alte activitati.

Schimbari pentru intreprinderi individuale - II- in 2017

Infiintarea si functionarea intreprinderilor individuale (II) a suferit, de asemenea, schimbari din 2017 referitoare la activitati desfasurate si numar de angajati, astfel:

  • Numarul de a activitati pentru II:  nu poate depasi 10 clase de activitate prevazute de codul CAEN;
  • Numar de  maxim de angajati:  maxim opt persoane angajate cu contract individual de munca, legal inregistrat.

Studentii sunt scutiti de la taxe la infiintarea unui PFA

Studentii care vor sa infiinteze un PFA sau o intreprindere individuala (II) sunt scutiti de la plata taxelor catre Registrul Comertului, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • Au mai putin de 30 de ani
  • Sunt studenti la o facultate romaneasca acreditata
  • Sunt in anul II de studiu si au promovat toate examenele pana la data infiintarii.

Cele trei conditii sunt dovedite cu acte eliberate de catre institutia de invatamant la care este student.

Infiintarea - autorizarea unui PFA in 2017

Infiintarea si autorizarea PFA-urilor,II si IF-urilor la Registrul Comertului este obligatorie inainte ca aceste firme sa intreprinda orice forma de activitate economica.

In cazul IF-urilor, daca membrul titular nu a solicitat inregistrarea firmei in termen de 15 zile, ceilalti membrii ai asocierii pot intreprinde acest demers, fara a depasi 20 de zile de la semnarea actului de constituire.

Raspunderea patrimoniala pentru PFA, II, IF

● Titularul PFA este cel care raspunde pentru exploatarea activitatii cu bunurile din patrimoniu. In cazul in care acestea nu acopera debitele, el raspunde si cu celelalte bunuri.

● Persoana fizica titulara a II (intreprindere individuala) raspunde  cu bunurile din patrimoniu, iar cand acestea nu sunt suficiente, raspunde si cu celelalte bunuri.

● In cazul IF (intreprindere familiala) membrii raspund in solidar pentru datori cu patrimoniul intreprinderii, iar in cazul in care sumele nu acopera debitul, raspund cu patrimoniul lor, in functie de cota de participare.

Pentru a efectua aceste modificari, PFA- urile, II  au termen de doi ani, respectiv 17 ianuarie 2019,  altfel firmele de acest tip vor fi modificate din oficiu sau  radiate de catre Registrul Comertului.

Vrei sa infiintezi un PFA alaturi de specialisti? Suntem experti in infiiintari firme! 

 

Comentarii

    Fii primul care scrie un comentariu despre articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile sunt obligatorii.
captcha code

ATENTIE! Codul de siguranta tine cont de capitalizarea literelor (face diferenta intre majuscule si minuscule) !

Cautare

Articole recomandate

O afacere care a inceput dintr-un vis, a fost scrisa intr-o carte si apoi a fost infiintata ca un viitor succes, o afacere ca o poveste intr-o poveste! Afla!

Bistro Matrioska

O poveste intr-o poveste Fiecare loc are o poveste, dar Bistro Matrioska m-a cucerit prin povestea in poveste, prin visul care devine realitate, prin lumea in care fictiunea intalneste realul, ia l...

Afla mai multe


Vizita echipei Observator

La stirile Observator.tv - informam antreprenorii

De-a lungul timpului am depus eforturi ca utilizatorii web, potentialii nostri clienti pe servicii de infiintare firma si/ sau autorizare activitate, sa fie informati cat mai corect. Asa am ajuns la ...

Afla mai multe


Ne gasesti si pe facebook

Newsletter

Inscrie-te pentru a primi zilnic cele mai noi articole din domeniu pe adresa ta de email.